Madera

Madera - jedna z wysp archipelagu na Oceanie Atlantyckim, nazywana wyspą wiecznej wiosny, ze względu na swój łagodny klimat.

Madera

Porto Santo

Porto Santo - mała wysepka o powierzchni 42,5 km2, która leży 43 km na północny wschód od Madery, od której diametralnie się różni.

Porto Santo

Desertas

Wyspy Desertas to grupa trzech długich i wąskich wysp, które rozciągają się na odległość 23 km w kierunku północ-południe.

Wyspy Desertas

Selvagens

Wyspy Selvagens to mały niezamieszkany archipelag, mniej więcej w połowie drogi między Maderą i Wyspami Kanaryjskimi.

Wyspy Selvagens


Paleta smaków

Smaki Madery

Proste jedzenie, które można zjeść na Maderze odzwierciedla prostą duszę hojnych ludzi. Niemniej jednak można tu spróbować wiele różnych lokalnych produktów, a także wiele potraw lokalnych i międzynarodowych.


Ze względu na bliskość morza, większość restauracji specjalizuje się w daniach z ryb i skorupiaków. Do najpopularniejszych tego typu dań należą grillowane ślimaki, ośmiornice, dania z krewetkami, steki z tuńczyka oraz pałasz czarny. To tylko kilka z wielu przykładów. Kolejną nieodpartą pokusa są dania mięsne: kebab wołowy, szaszłyki z marynowanej wołowiny (robione na szpikulcu z drzewa wawrzynowego) podawane ze smażoną kukurydzą i typowym "bolo-do-CaCO", z masłem czosnkowym. Popularnymi daniami są także: kuskus, zupa z pszenicy, chleb domowej roboty wypiekany ze słodkich ziemniaków oraz mięsa marynowane w czosnku i winie są również bardzo popularnymi daniami. Tropikalne owoce nadają egzotyczny smak bardzo wielu deserom. Mango, banany, awokado i marakuja są używane do przyrządzenia wielu deserów, sufletów, pianek i lodów. Madera posiada także bogatą cukierniczą tradycję, ze szczególnym naciskiem na najbardziej typowe ciasto Madery jakim jest "miodownik" , prawdziwy symbol Bożego Narodzenia na Maderze. Jego receptura zawiera wiele smacznych składników: przyprawy, orzechy oraz miód z trzciny cukrowej. Tartaletki, wykonane ze świeżego serka ricotta, są również bardzo znane. Naturalne soki owocowe, z marakui, papai, guawy, mango i cytryny, stanowią pyszne opcje napojów, a także słynna "Poncha", wykonana z białego rumu, miodu i cytryny. Różne rodzaje wina Madera, to naprawdę historyczne dziedzictwo, które serwowane jest jako aperitif lub wraz z daniem głównym.

Chcesz wiedzieć więcej o kuchni i restauracjach na Maderze?

Kuchnia i restauracje