Położone w gminie Calheta, na południowo-zachodnim wybrzeżu Madery, Muzeum koncentruje się na jednej z najważniejszych działalności produkcyjnych w historii archipelagu. Cukier, który kiedyś nazywano „białym złotem”, pozostaje produktem o dużym znaczeniu dla regionu.
Towarzystwo Młynów Calheta powstało między końcem XIX wieku a początkiem XX wieku, jako konsekwencja wielkiego rozwoju przemysłowego. Młyn trzciny cukrowej, który znajduje się w tej miejscowości, jest zatem jednym z najstarszych na wyspie.
Głównym zadaniem Muzeum jest odtworzenie bogatej historii tej fabryki. Jest to zatem idealne miejsce do kontaktu z działalnością przetwarzania trzciny sacharynowej na miód lub brandy z trzciny cukrowej, dwa regionalne produkty o ogromnej projekcji krajowej i międzynarodowej.
W tym celu Muzeu eksponuje serię dzieł z XIX i XX wieku, które stanowią autentyczne przemysłowe artefakty archeologiczne. Ponadto zwiedzający mają dostęp do projekcji filmu, dwujęzycznego i różnych grafik nawiązujących do procesu produkcji trzciny cukrowej, przechodzących przez różne jego fazy: zbiór, transport, kruszenie, fermentację, destylację i butelkowanie.