Dania z Madery zachwycają nie mniej niż krajobraz tej wyspy. Zapewne wielu przyjezdnych zadaje sobie pytanie które potrawy koniecznie trzeba spróbować? Oczywiście te charakterystyczne dla tego regionu. Nie tracąc czasu przejdźmy do konkretów i cieszmy się tradycyjnym maderyjskim jedzeniem.
Espetada

Espetada to szaszłyk z wołowiny pokrojonej w kostkę, przyrządzony na szpikulcu laurowym i grillowany na drewnie lub węglu drzewnym. Wiele restauracji ma specjalne stoły z żelaznymi stojakami, na których stawia się długie szpikulce laurowe z przygotowaną już espetadą. Jako świetny dodatek do dania miejscowi sugerują smażoną kukurydzę Milho Frito i Bolo do Caco , tradycyjnie upieczone w palenisku. Restauracja Polar, Lagar lub Santo António w Câmara de Lobos należą do najpopularniejszych restauracji, w których można zjeść dobrą espetadę.
Filete de Espada

Jedną z najpopularniejszych ryb na Maderze jest czarna ryba – espada (pałasz), która pływa w głębokich wodach i ma przerażający wygląd, przynajmniej na stoisku rybnym na targu 🙂 Jednak jest również bardzo smaczna, szczególnie gdy przygotowuje się ją na sposób maderyjski, z marakują i bananami. Restauracja Casa Madeirense, Classico lub Doca do Cavacas w Funchal, a także restauracja Preia Mar w Madelena do Mar (Ponta do Sol) lub Maré Alta (Machico) to jedne z najpopularniejszych restauracji serwujących espadę.
Lapas

Specjalność Madery czyli lapas przygotowuje się na patelni a ich smak rozwija się po dodaniu masła i skropieniu świeżą cytryną. Bolo do Caco jest doskonałym akompaniamentem do tej przekąski. Sugerujemy kilka restauracji gdzie można spróbować tego dania: Barqueiro (Funchal), Portinho (Jardim Do Mar), Muralhas (Caniçal), Poita (Madalena do Mar), Maré Alta (Machico) lub Many (São Vicente).
Bolo do Caco

Bolo do Caco to typowy dla Madery i Porto Santo chleb pszeniczny. Wypieka się go z mąki pszennej, jest spłaszczony i ma zaokrąglone krawędzie. Jego nazwa wynika z tego, że do niedawna był pieczony na bazaltowym kamieniu, zwanym „caco”, nad rozżarzonymi węglami.
Można go spożywać na gorąco, na przykład z dodatkiem masła czosnkowego. Powszechnie stosuje się go do robienia kanapek na bazie Bolo do Caco z różnorodnymi składnikami, takimi jak steki ( Prego no Bolo do Caco ), szynka, miecznik, ośmiornica. Odwiedź Padaria Petit Fours w Funchal, aby spróbować tego tradycyjnego maderskiego wypieku.
Prego do Bolo do Caco

Prego to nic innego jak grillowany stek, podawany na tradycyjnym Bolo do Caco . Prego specjale ma w składzie sałatę, pomidor, szynkę i ser, czasem podawane z frytkami. Ekonomiczna i niezwykle popularna potrawa na lunch. Jeśli chcesz zjeść najlepsze Prego na Maderze to koniecznie udaj się do Ribeiro Frio do restauracji Faísca lub Abrigo do Pastor, a jeśli odwiedzasz Porto Santo, zatrzymaj się w pubie Escorpião lub João do Cabeço.
Bife de Atum

Tuńczyk jest jedną z najpopularniejszych ryb na Maderze i zazwyczaj spożywany jest w postaci steków. Tuńczyk to ryba obficie występująca w wodach wokół wyspy, dlatego też bardzo często pojawia się w tradycyjnej kuchni tego regionu.
Steki z tuńczyka z madery są zwykle przygotowywane w zalewie z oliwy z oliwek, czosnku, soli i oregano. Podaje się je z gotowaną lub smażoną kukurydzą lub gotowanymi ziemniakami, ryżem i sałatką. Nasze sugestie dotyczące restauracji do spróbowania tego dania to: Taberna Moderna, PVP, Atlantic, Casal da Penha (Funchal), Fajã dos Padres i Quinta” do Furão (Santana).
Picadinho

Picado lub Picadinho to tradycyjne danie z Madery, a zatem przygotowane w prawie wszystkich restauracjach regionu. Tradycyjnie przygotowuje się ją z wołowiny pokrojonej w małe kostki, smażonej i przyprawionej czosnkiem i pieprzem.
Picadinho jest zwykle podawane na półmisku z którego je kilka osób sięgając po nie wykałaczką lub widelcem.
W niektórych restauracjach podaje się Picado zrobione z ośmiornicy i kalmara, chociaż przepis i prezentacja są trochę inne. Nasze sugestie dotyczące restauracji do zjedzenia Picadinho to: Caravela (São Vicente), Virgilio (São Vicente), Beer Garden (Funchal) i Vila Bela (Porto da Cruz).
Cozido Madeirense

Słynne maderyjskie Cozido Madeirense to danie oparte na solonej wieprzowinie, kiełbasach i całych warzywach, w tym na słodkich ziemniakach. Jest przyrządzana w dużym glinianym naczyniu, a wszystkie składniki gotowane w tym samym czasie. Dawniej do dania dodawano kuskus. Restauracja Cantinho da Serra w Santanie to miłe miejsce na spróbowanie tego typowego dania.
Polvo

Ośmiornica to bardzo popularna potrawa na Maderze, choć nie jest to typowe danie dla Madery. Może być podawane jako „dentinho” lub jako danie główne z ryżem. Będąc w São Vicente odwiedź restaurację Many gdzie spróbujesz rewelacyjną Polvo.
Truta

W Ribeiro Frio znajduje się słynna ferma pstrąga, w której hoduje się duże ilości tej ryby. Z tego powodu, w São Roque do Faial i Ribeiro Frio grillowany pstrąg jest cenionym typowym daniem. Wypróbuj restauracje w Ribeiro Frio i SolMar w Porto Moniz, aby spróbować tradycyjnego pstrąga!
Sopa de Trigo

Zupa z pszenicy to jedna ze specjalności wyspy, charakteryzująca się gumowatą konsystencją. Jest to świetna zupa do zjedzenia w zimie, ponieważ jest bardzo gęsta, ze względu na ilość warzyw.
Istnieje kilka odmian przepisu, każdy maderyjczyk robi swoją wersję. Najbogatsze wersje przygotowywane są z wieprzowiną i różnymi warzywami, w najskromniejszej dodaje się tylko smalec i ziarna pszenicy. W wiosce Camacha znajdują się restauracje, w których można spróbować świetnej zupy pszennej: Bar dos Sócios, O Cesto, O Regedor, Café Relógio, Katespero, O Boleo.
Carne de Vinha D’Alhos

Carne de Vinha D’Alhos to tradycyjne danie podawane w okresie świątecznym, choć spożywane jest przez cały rok.
Przyrządza się je z wieprzowiny, i marynaty na bazie białego wina, octu, czosnku, liści laurowego w której pozostawia się mięso przez co najmniej dwa dni. Następnie smaży się wraz z marynatą i odrobiną smalcu. Jednym z najlepszych miejsc do spróbowania tej przekąski jest restauracja Cica w Merdado dos Lavradores w Funchal.
Castanhetas

Castanheta to ryba, która występuje w dużych ilościach w wodach Madery, Azorów i Wysp Kanaryjskich. Ryby te doprawiane są solą i smażone na bardzo gorącym oleju. Podczas serwowania możesz doprawić sokiem z cytryny i zjeść z tym co lubisz najbardziej. Caniçal jest idealnym miejscem na spróbowanie tego pysznego dania w restauracji Amarelo.
Chicharro Fritos

Chicharro to mała ryba obfitująca w wodach Madery i z tego powodu odgrywała w niedawnej przeszłości ważną rolę w gastronomii Madery. Można ją jeść grillowaną, pieczoną a najczęściej jest smażona. Caniçal i Machico to idealne miejsca do spróbowania tego pysznego dania w restauracjach Amarelo i Muralhas (Caniçal) lub Maré Alta (Machico).
Cracas

Craca to wapienne formacje, które rozwijają się w koloniach na skałach morskich wybrzeży. Możemy je znaleźć na wyspie Porto Santo, a także na Maderze. Są uważane za dobrą przekąskę o niezrównanym smaku morza. Warto spróbować tego przysmaku, jeśli jesteś miłośnikiem owoców morza. Danie możesz spróbować w restauracji Vila Miséria (Porto Santo) lub Barqueiros (Funchal).