Maderska kuchnia zdominowana jest przez świeże ryby i mięso.

Ze względu na długą tradycję połowową na wyspie, ryby odgrywają ważną rolę w codziennej diecie mieszkańców.

Oprócz ryb na Maderze je się dużo mięs, głównie wołowiny i drobiu. Z kolei warzywa rzadko kiedy pojawiają się w głównej roli na maderskich talerzach.

Przekąski

Swoistym hitem wyspy jest tradycyjne bolo do CaCo czyli chleb/placek przygotowany z mieszanki mąki żytnej i kukurydzianej oraz słodkich ziemniaków, podawany jest z masłem czosnkowym lub z dodatkami mięsnymi.

Jako przekąskę maderczycy serwują słyną lapasgreihada, czyli grillowane małże, podawane zwyczajowo z pieczywem bolo do CaCo.

Zupy

Jeśli nie wyobrażasz sobie obiadu bez zupy, spróbuj sopa de tomate e cebola (zupa pomidorowo-cebulowa) z jajkiem w koszulce. Bardzo popularna wśród mieszkańców jest również açorda , czyli zupa chlebowa z dużych kawałków chleba, czosnek, jajko w koszulce, cząber i oliwa z oliwek.

Dania główne

Specjalnością tutejszej kuchni jest espada (pałasz czarny) przyrządza się ją najczęściej ze smażonymi bananami (espada com banana). Ryba ta nie zachwyca wyglądem, natomiast białe mięso bez ości jest delikatne w smaku. Poławia się ja w okolicy Camara de Lobos. Pytając o tę rybę miejscowych można się dowiedzieć, że jest to ryba głębinowa i poławia się ją tylko w dwóch miejscach na świecie.

Poza espadą można wybierać między małżami, krewetkami, kalmarami, ośmiornicą, tuńczykiem oraz sardynkami. Warto spróbować cataplany jest to gulasz z ryb, pomidorów i czosnku, oraz caldeirady jest to niby zupa z ryb i owoców morza.

Kolejnym przysmakiem jest espetada czyli szaszłyk z marynowanej wołowiny natartej czosnkiem i przyprawami. Tradycyjna Espetada powinna być nadziana na patyk z drzewa laurowego i pieczona nad płonącym drewnem. Często jednak zamiast patyka z drewna laurowego otrzymujemy metalowy szpikulec.

Desery

Desery to ciasta, owoce, lody i puddingi. Tradycyjnym deserem na Maderze jest Bolo del mel czyli ciastko miodowe. Ciastko w smaku i w wyglądzie, przypomina nieco piernik. Można go dostać w każdym sklepie lub cukierni, jest pięknie ozdabiane, produkowane w różnych rozmiarach. Nam jednak przypadł do gustu deser, podawany w hotelu, jest to niby mus owocowy o konsystencji galaretki. Jedliśmy także pyszne ciasta z bananów i kasztanów w Curral das Freiras.

Napoje i alkohole

Nikita uważana jest za idealny napój na upalne dni. Robiona na bazie Passion Fruit Brisa (regionalny napój o smaku marakui) lodów waniliowych oraz ananasa, który jest umieszczony na dnie miseczki. Możesz wybrać wersję alkoholową z piwem lub białym winem.

Madera słynie także z wina oraz likierów. Flagowy produkt to tzw. Madera – nas nie zachwyciła swym smakiem. Podczas zwiedzania winiarni firmy Blandy’s dowiedzieliśmy się, że są to wina wzbogacane spirytusem. Po degustacji Malvasii oraz Bual na koniec zwiedzania wyroby te bardziej skojarzyły nam się z koniakiem niż winem. Madera nadaje się na każdą okazję, w tym jako aperitif lub wino deserowe. W zależności od zawartości cukru wyróżnia się kilka rodzajów m.in. Boal, Bual, Malmsey, Sercial i Verdelho.

Innym tradycyjnym alkoholem jest Poncha.  Wcześniej ten napój składał się z brandy, cukru trzcinowego, skórki z cytryny. Obecnie jest wiele wariacji na temat ponchy (z mandarynkami i marakują), które zachwycają każdego, kto je smakuje. Najbardziej znana jest regionalna poncha, który jest przygotowana z soku z cytryny, pomarańczy, miodu i brandy.

Pé de Cabra to napój alkoholowy na bazie czekolady, skórki z cytryny, Madery, ciemnego piwa  oraz cukru.

Zarezerwuj wycieczkę gastronomiczną