Gdzie zjeść na Maderze to pytanie turyści zadają sobie bardzo często. Wyspa pomimo niewielkich rozmiarów ma wiele wyśmienitych restauracji w których można zjeść świetne dania w przyzwoitych cenach. Co może zaskakiwać to fakt, że znajdują się tutaj też restauracje nagradzane gwiazdkami Michelin.
Na Maderze znajdziesz mnóstwo restauracji, knajpek czy nawet ulicznych budek czy food-trucków z przepysznym jedzeniem. Maderska kuchnia to przede wszystkim mięso i ryby, ale wegetarianie czy weganie też znajdą miejsca w których można pysznie zjeść. Jak na wyspę z wiosennym klimatem przystało, w kuchni wykorzystuje się świeże produkty z lokalnych upraw i hodowli.
Funchal
Beerhouse
Typowy browar w samym sercu Funchal, z widokiem na przystań i przyjemnym tarasem.
Design Centre Nini Andrade Silva
Panoramiczna restauracja znajduje się w Pontinha, która łączy kreatywność z pasją do tradycji, w reinterpretacji kuchni regionalnej z kuchnią atlantycką.
Pátio das Babosas
Urocza restauracja serwująca tradycyjne dania kuchni portugalskiej i europejskiej, położona w Monte, w pobliżu głównych atrakcji.
Restaurante do Forte
Położona w twierdzy São Tiago (zabytkowy budynek z 17 wieku), wyróżnia się różnorodnością gastronomiczną i doskonałą obsługą.
Restaurante Il Vivaldi
Obiekt mieści się w dawnym budynku Casa do Turista i oferuje śródziemnomorską restaurację oraz bar z tarasem. Wyróżnia się kreatywnością gastronomiczną i doskonałą obsługą.
Peixaria no Mercado
Oda do morza i jego składników w miejscu najbliższym źródłu: na targu w Funchal.
Vantastic Food Truck
Najbardziej "vantastic" van na wyspie, zaparkowany przy Avenida Arriaga, ma codziennie szeroki wybór świeżych i zdrowych produktów.
Casinha Do Bolo Do Caco
Świetne miejsce do spróbowania maderyjskiego fast foodu - bolo do caco.
Pingo Doce
To opcja dla oszczędnych. Pingo Doce to portugalska sieć sklepów, należąca do Jerónimo Martins właściciela sieci Biedronka. Można w nich kupić smaczne i tanie dania (ryby, owoce morza, mięso) na wagę w niewygórowanych cenach. Zjeść można na miejscu lub wziąć na wynos.
Bela 5 Snack Bar
Niepozorne miejsce z tradycyjną maderyjską kuchnią. Dania są nadzwyczaj proste przez co niesamowicie smaczne. Zachętną niech będzie to, że klientela tego miejsca to głównie miejscowi.
Południowa Madera
Atlantis
Atlantis wygląda tak, jakby wynurzyła się z fal i zacisnęła na klifie nad plażą przy hotelu Galomar. Można usiąść w środku na wiklinowych fotelach lub na tarasie nad rozbijającym się Atlantykiem. W takim miejscu można spodziewać się wyłącznie menu z owocami morza, ale to tylko pozory. W menu są też dania mięsne, nawet tak niezwykłe potrawy jak kaczki. Na deser warto zamówić lokalny zimny pudding z jagód.
Vila do Peixe
To współczesne miejsce to najlepsza restauracja w Câmara de Lobos, oferująca najwyższej jakości ryby i owoce morza. Ryby, w tym ryba papuzia, leszcz, dourada ( dorada ) i espada (pałasz) są sprzedawane na wagę, lekko solone i grillowane do perfekcji na żarze z akacji. Lokalne owoce morza to limpety oraz ośmiornice. Środa to wieczór folklorystyczny, piątkowy wieczór fado.
Muralha
Restauracja położona nad zatoką jest świetnym miejscem na posiłek. Menu to swoisty talerz obfitości z grillowanym mięsem i rybami. Nie brakuje lokalnych dań jak grillowany stek z tuńczyka i espetada (tradycyjnie grillowane szaszłyki z wołowiny) lub pieczone dorsze z krewetkami i małżami.
Sabores do Curral
Jeśli chcesz osobiście zobaczyć co dobrego można wyczarować z kasztanów, koniecznie odwiedz Sabores do Curral.
Północna Madera
Quebra Mar
Położona na wybrzeżu São Vicente najlepsza restauracja w mieście. Która wyróżnia się obrotową salą jadalną z widokiem na wybrzeże i pejzaż morski (jadalnia w rzeczywistości obraca się powoli), a także mięso i ryby w równej mierze, koncentrując się mocno na filarach maderskiej kuchni , takich jak pałasz, espetada , gulasz z tuńczyka i ryby. Na deser, zjedź pudim de veludo (budyń i karmelowy pudding).
Ferro Velho
Pub i restauracja w jednym. To najlepsze miejsce São Vicente w którym można spędzić wieczór. Udekorowane szarfami i tablicami z całego świata, jedzenie jest tanie, ale najlepiej wybrać typowe dania z Madery.
Wschodnia Madera
Mercado Velho
Lokal ten mieści się w budynku dawnej hali targowej. Posiłki spożywa się w uroczej części wypoczynkowej wokół starych zlewów, a także w bardziej formalnej sali. Eklektyczne menu obejmuje mięso i ryby, a także pizze, zupy i sałatki.
Maré Alta
Ten szklany budynek, zaledwie kilka metrów od Atlantyku, mieści najlepszą restaurację z owocami morza w Machico. W menu znajdziesz każde stworzenie pływające w wodach Madery: lokalne limpety, tuńczyka, espadę , ośmiornicę.
Estrela do Norte
„Północna Gwiazdka” nie oczaruje przestrzenią, ale tym co podaje kuchnia. Jeśli masz ochotę na kuchnie w wydaniu regionalnym to tutaj zjesz espadę (pałasz) z bananem, espetadę (grillowane szaszłyki z wołowiny) i marynowaną wieprzowinę. Jeśli miałeś ochotę na coś bardziej tradycyjnego serwuje się też tutaj są też przyzwoitą pizze.
Zachodnia Madera
Cachalote
„Kaszalot” wygrywa nagrodę za najbardziej szalony lokal na Maderze. Usytuowany na szczycie kruchej skały wulkanicznej na wybrzeżu Port Moniz, od czasu do czasu ochlapywany przez wody Atlantyku. Zanim dotrzesz do jadalni i talerzy marynowanej wieprzowiny i espady odkryjesz wystawę poświęconą wielorybnictwu i rolniczej przeszłości miasta.
Convento das Vinhas
Lokal ten to rodzinna restauracja usytuowana powyżej Calhety, niedaleko Casa das Mudas. Serwuje wyśmienite jedzenie wzbogacone wspaniałym panoramicznym widokiem. Jest to prawdopodobnie jedyne miejsce na Maderze, gdzie można zamówić lokalny przysmak – ovas de espada – ikrę z pałasza.
Centralna Madera
O Relógio
O Relógio mieści się nad sklepem i manfakturą wyrobów z wikliny w Camacha. To nie tylko restauracja, ale też znana kawiarnia i miejsce gdzie można zapoznać się z tradycją wikliniarstwa. Jest to najlepsze miejsce na dobry posiłek w tej części Madery. Widoki z sali restauracyjnej są zdumiewające.
Restaurante Ribeiro Frio
Jeśli wybierasz się na górską wędrówkę lub właśnie z niej wracasz to ta restauracja jest świetnym miejscem gdzie zjesz pełnowartościowy posiłek lub po prostu napijesz się kawy. Bliskość hodowli pstrągów nie dziwi, że menu zdominowane jest właśnie przez te słodkowodne ryby.
Vale das Freiras
Curral das Freiras słynie z kasztanów, a ta restauracjo-kawiarnia specjalizuje się w różnego rodzaju potrawach z nich wykonanych. Zupa z kasztanów, likiery, ciasta, chleb lub po prostu pieczone kasztany to główne punkty menu. Dla każdego dostępny jest darmowy napój kasztanowy.<